Με τον όρο σαρκοπενία χαρακτηρίζουμε την απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία οδηγεί στην απώλεια μυϊκής δύναμης, σε περιορισμένη λειτουργικότητα και σε διαταραχές κινητικότητας των σκελετικών μυών. Η μείωση και η απώλεια της μυϊκής μάζας και δύναμης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προχωρημένη ηλικία και την μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν πως ο ρόλος της άσκησης είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες αντιμετώπισης της σαρκοπενίας, αυξάνοντας το μέγεθος των μυϊκών ινών τύπου ΙΙ και μειώνοντας την πτώση των δορυφορικών κυττάρων(sc), που βάση μελετών , θεωρείται ένας ακόμη βασικός παράγοντας πρόκλησής της.
Συγκεκριμένα, η άσκηση με αντιστάσεις , με προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης και γενικά με προγράμματα που στοχεύουν στην αύξηση της δύναμης, της ισορροπίας και της ευλυγισίας, είναι η καλύτερη επιλογή για να ανατρέψει την ανάπτυξη της σαρκοπενίας.
Επιμέλεια: Νίκη Μπιτσώρη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Πηγές;
-The impact of sarcopenia and exercise training on skeletal muscle satellite cells, Tim Snijders, Lex B. Verdijk, Luc. J.C. van Loon
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163709000270
-Role of exercise on sarcopenia in the elderly.,Montero-Fernández N, Serra-Rexach JA.2013
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23575207
-Physical activity, exercise, and sarcopenia – future challenges, Freiberger E, Sieber C, Pfeifer K.2011
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21792532